Rusia racolează jurnaliști pentru a-i folosi drept ”agenți de influență”

Radio Svoboda și Deutsche Welle au publicat în aceste zile două articole mari în care descriu mecanismul prin care mai mulți jurnaliști din Belarus, sunt racolați pentru a fi transfщrmați în agenți de influență. Oameni din media și lideri de opinie sunt contactați și li se propun bani pentru a scrie articole, care ulterior vor fi publicate de un site, care se anunță drept unul independent.
Unul din bloggerii belaruși, Eduard Palcis, care a scos la iveală schema spune că o astfel de rețea, reprezintă o schemă clasică de agenți de influență. El compară situația, cu cea din Ucraina, înainte de Maidan, anexarea Crimeiei și războiului din estul acestei țări – ”sunt adunate anumite forțe, care vor aștepta o anumită oră X, și în caz de necesitate, aceste forțe vor fi implicate. În prezent este o criză în media, iar prețurile oferite pentru articole ( între 20 și 50 sau până la 200 de dolari) sunt extrem de atractive pentru Belarus.
Potrivit articolului, cei care acceptă oferta sunt plătiți în numerar, iar fluxurile bănești pentru așa scheme vin din administrația Președintelui Rusiei.